Як виглядати молодше без ін’єкцій і дорогих процедур? Виявляється, більшість ознак старіння залежить не від генетики, а від наших щоденних звичок. Добра новина — ми можемо на це впливати.
У новому випуску «Розмови з лікарем» дерматолог і косметолог клініки MinMax Наталія Опанащук розповіла, як зберегти молодість шкіри, запобігти передчасному старінню та підтримати природну красу.
Чи справді сон впливає на молодість шкіри обличчя?
«Сон на спині або на боці значно кращий, ніж сон обличчям у подушку. У такій позі виникають заломи, з’являється ризик інфікування через постіль, а також порушується лімфовідтік, що може викликати набряки», — пояснює лікарка.
Отже, якщо ви шукаєте простий спосіб, як уповільнити старіння шкіри, — оберіть правильну позу для сну.
Багатьох цікавить, чи варто обмежувати міміку, аби уникнути зморшок.
«Зморшки ми навчилися коригувати, а от позитив від сміху безцінний».
Таким чином, міміка впливає на молодість шкіри, але баланс між емоціями та доглядом — ключ до гарного вигляду.
Багато хто шукає відповідь на запитання: що приймати для молодості шкіри? Чи існує «еліксир молодості»?
«Молодильних яблук не існує, але є продукти, які справді допомагають довше зберігати шкіру здоровою», — каже Наталія Опанащук.
Лікарка підкреслює: хоч ми живемо у помірному кліматі, варто запозичувати елементи середземноморського чи азійського раціону — це допомагає продовжити молодість шкіри.
Часто пацієнти запитують: чи реально SPF може повернути молодість шкіри?
«SPF — це справжня антивікова терапія. Регулярне використання засобів із сонцезахисним фактором — найефективніший спосіб профілактики фото-старіння», — наголошує дерматолог.
Саме ультрафіолет — головний фактор, що викликає старіння шкіри обличчя, старіння шкіри шиї та рук. Тому сонцезахисний крем 365 днів на рік — must have для всіх, хто хоче знати, як зберегти молодість шкіри обличчя.
У фіналі інтерв’ю лікарка поділилася своїми особистими правилами догляду.
«Ці три кроки — база, яка допомагає підтримувати шкіру здоровою й гарною у будь-якому віці», — підсумувала лікарка.
Старіння шкіри — це природний процес. Але ми можемо його сповільнити: правильним сном, збалансованим харчуванням, захистом від сонця та грамотним доглядом.
Дізнайтеся більше, від чого старіє обличчя, як підтримати молодість шиї, подбати про молодість вік і найголовніше — як зберегти молодість шкіри без ін’єкцій — у нашому новому подкасті.