Досі не використовуєте спф крем у щоденному догляді? Лікарі наголошують: ця проста звичка — одна з найкращих інвестицій у здоров’я та красу шкіри.
Як правильно підібрати засіб і чому SPF настільки важливий, розповідає лікар-дерматолог Наталія Опанащук.
Почнемо з головного — що означає SPF. Це фактор захисту від сонця, який показує, наскільки довго шкіра може залишатися під впливом ультрафіолету без шкоди.
«Ультрафіолет руйнує колаген і еластин — опорні волокна, що відповідають за пружність та молодість шкіри. Крім того, сонце спричиняє пігментацію, гіперкератоз (шорсткість), нерівний тон», — пояснює лікар.
Тобто SPF — це бар’єр, який допомагає зберегти гладкість, еластичність і тургор шкіри. Сонце — один із головних факторів старіння, і захист від нього потрібен щодня.
На упаковці завжди є цифра — 15, 30 або 50+. Вона позначає відсоток блокування ультрафіолету:
Хоч різниця здається незначною, вибір залежить від умов:
Дерматолог нагадує: у наших широтах мінімальна еритемна доза (час до почервоніння шкіри) становить 5–10 хвилин.
Тривалість захисту розраховується так:
5 хвилин × цифра SPF = час дії крему.
Наприклад:
Але є нюанс: ми зазвичай наносимо менше крему, ніж потрібно. Тому лікар радить орієнтуватися на нижчі показники та поновлювати засіб протягом дня.
Все залежить від стилю життя:
Так, адже:
Тому лікар підсумовує: «SPF потрібен завжди. У будь-яку пору року, в будь-яку погоду».
Багато хто хвилюється: якщо постійно наносити spf для обличчя та тіла, чи не буде дефіциту вітаміну D?
«Навіть із кремом частина ультрафіолету все одно проникає в шкіру. А крім того, ми не наносимо засіб у достатньому об’ємі. Тому для синтезу вітаміну D цього цілком достатньо», — пояснює Наталія Опанащук.
Безпечним вважається перебування на сонці до 9 ранку та після 16 години, але SPF все одно варто використовувати.
Щоб крем захищав ефективно, важливо дотримуватися правил:
SPF — це не просто крем, тому вечірнє очищення обов’язкове:
Колись чим вищий був SPF, тим щільнішою була текстура. Тепер виробники пропонують легкі, комфортні формули:
Таким чином, spf крем може бути і захистом, і доглядом одночасно.
SPF — це щоденний захист від фотостаріння та онкологічних ризиків, а вибір засобу залежить від умов: чи то побут, відпочинок чи активне сонце. Важливо наносити його у достатній кількості, поновлювати протягом дня та обов’язково змивати ввечері під час очищення шкіри.
Хочете більше практичних порад від лікаря-дерматолога? Дивіться повне інтерв’ю з Наталією Опанащук у нашому подкасті.