Чому норми сну з інтернету можуть лише шкодити, як формувати здоровий графік сну немовлят і що робити, якщо малюк боїться темряви.
Як швидко й без стресу вкласти дитину спати — у новому випуску подкасту «Розмова з лікарем» розповідає Дар’я Пилипенко, сомнолог медичного центру «Doctor Sam».
Коли батьки шукають «норма сну для дітей» чи «норма сну для немовлят», інтернет рясніє таблицями з точними цифрами. Але, за словами сомнолога, усе не так просто.
«Усі ці таблиці — радше авторські вигадки. Офіційні рекомендації Національного фонду сну США та Американської академії педіатрії ділять сон не по місяцях, а за більшими віковими групами», — пояснює Дар’я Пилипенко.
Режим, ритм, графік — це все про одне й те саме. Найважливіше — стабільний ранковий підйом.
«Наш організм живе за циркадними ритмами — 24 години. Якщо немає сталого ранкового пробудження, усе збивається», — пояснює сомнолог.
Перед сном важливо впливати на сенсорні системи — тобто зменшити кількість подразників.
«Ритуал має розслабити дитину. Якщо малюк кричить — це не засинання, це сигнал, що щось не так», — каже Дар’я.
Перші місяці життя — це «четвертий триместр доношування», тому немовлятам важливо створити атмосферу утроби матері.
Але:
«Білий шум — не для всіх. У дітей із гіперчутливістю до дотику він може дратувати. Підхід має бути індивідуальний».
Багато батьків шукають поради: як вкласти дитину спати без грудей, як навчити дитину засинати самостійно, як вкласти дитину спати без заколисування.
«Діти вміють засинати від народження. Ми не повинні їх присипляти — треба створити умови, щоб вони могли зробити це самі», — наголошує сомнолог.
Страх темряви — це нормальний етап розвитку.
«Дитина росте, у неї дозріває фантазія, і мозок починає “домальовувати” те, чого вона не бачить», — пояснює лікарка.
Більше практичних порад про методи, щоб дитина добре спала, з якого віку дитина повинна спати сама, та коли діти починають спати всю ніч — дивіться у нашому подкасті.