Не психолог і не психіатр: як сімейний лікар може допомогти психіці

Чому погіршення самопочуття — уже достатня причина звернутися до лікаря, як відрізнити ментальні порушення від фізичних і чому не варто боятися першого кроку.

Сімейний лікар може надавати підтримку ментального здоров’я безкоштовно. Що саме включає ця послуга і що потрібно зробити, аби її отримати, у новому випуску «Розмова з лікарем» розповідає сімейний лікар медичного центру «МІЙ ЛІКАР» Мар’яна Саєнко.

Що означає «підтримка ментального здоров’я» у сімейного лікаря

Для багатьох пацієнтів це звучить несподівано, адже сімейного лікаря часто асоціюють лише з ГРВІ чи довідками.

Насправді підтримка ментального здоров’я на первинній ланці означає:

• оцінку психоемоційного стану пацієнта;
  • виявлення симптомів тривожності, депресивних станів, порушень сну;
  • виключення фізичних причин (гормональні порушення, дефіцити, соматичні хвороби);
  • супровід пацієнта та базове лікування за протоколами;
  • за потреби — скерування до вузькопрофільного спеціаліста.

«Пацієнт може звернутися до сімейного лікаря, якщо відчуває тривожність, депресивність або проблеми зі сном. Ми оцінюємо стан і вирішуємо, з чим саме маємо справу — ментальним чи фізичним порушенням», — пояснює лікарка.

Чи потрібно прямо говорити про психологічні проблеми

Не всі пацієнти приходять і одразу кажуть: «У мене проблеми з психікою». Часто все починається зовсім інакше.

«Дуже часто пацієнти звертаються зі скаргами на серцебиття, біль у грудях, гормональні збої. І вже під час розмови я уточнюю, чи був стрес, який режим сну, харчування, що відбувається в житті», — розповідає Мар’яна Саєнко.

За її спостереженнями, 70–80% пацієнтів, які приходять із соматичними скаргами, насправді мають ментальну складову проблеми.

Чому пацієнти роками «бігають» по лікарях

Соцмережі, самодіагностика й страх визнати психологічну проблему часто лише ускладнюють ситуацію.

«Пацієнти приходять із роздруківками з Google або навіть з ChatGPT, де написано, які аналізи їм “треба здати”. Вони бігають від кардіолога до невролога, але причина — ментальна», — ділиться лікарка.

Коли стан вдається пояснити і пацієнт починає усвідомлювати справжню причину симптомів, більшість приймає це. Але не всі — частина все ще переконана, що проблема суто фізична.

Яке навчання проходять сімейні лікарі

Щоб надавати таку допомогу, лікар не діє «на інтуїції», а проходить спеціальну підготовку.

Сімейні лікарі працюють за програмою mhGAP — глобальною програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вона включає:

• діагностику найпоширеніших ментальних розладів;
  • роботу з депресією, тривожністю, порушеннями сну;
  • ведення пацієнтів із хронічним і гострим стресом;
  • навички ефективної комунікації з пацієнтами;
  • чіткі алгоритми, коли і до кого скеровувати далі.

Які «діагнози» може ставити сімейний лікар

Це питання турбує багатьох, адже люди бояться «міток» у медичних системах.

Сімейний лікар:

• не ставить психіатричних діагнозів;
  • оцінює стан пацієнта на первинному рівні;
  • не кодує ці стани в загальній системі.

«Ці записи ніде не “світяться”. Про стан знає лише пацієнт і лікуючий лікар», — наголошує Мар’яна Саєнко.

Остаточні психіатричні діагнози може встановлювати лише вузький спеціаліст.

З якими станами звертаються найчастіше

Найпоширеніші скарги пацієнтів мають чітку тенденцію останніх років.

Найчастіше люди звертаються через:

• порушення сну;
  • тривожні стани;
  • депресивність і апатію;
  • відсутність радості та мотивації;
  • хронічну втому.

«Люди кажуть, що не хочуть нічого планувати, не відчувають радості від життя», — зазначає лікарка.

Що буде, якщо не лікувати ментальні стани

Ігнорування симптомів не означає, що вони зникнуть самі.

Якщо не звертатися по допомогу:

• стани накопичуються і поглиблюються;
  • з’являється агресія або залежності;
  • людина може нашкодити собі або іншим.

«Чим раніше людина звернеться, тим легше допомогти і тим менше наслідків», — підкреслює лікарка.

Як змінюється стан пацієнта під час лікування

Навіть за кілька тижнів підтримки можна побачити реальні зміни.

Пацієнти:

• краще контролюють емоції;
  • стають менш апатичними;
  • починають планувати життя;
  • повертаються до спілкування;
  • впроваджують фізичну активність і ритуали турботи про себе.

«Вони кажуть: “Мені знову хочеться вставати зранку”», — ділиться лікарка.

Чи потрібно боятися медикаментів

Багато людей уникають допомоги через страх препаратів і побічних дій.

«Ми не призначаємо важкі препарати чи транквілізатори. Побічні ефекти, якщо і є, то мінімальні й тимчасові», — пояснює Мар’яна Саєнко.

Вона наголошує: медикаменти — лише частина комплексного підходу. Без змін способу життя лікування не буде ефективним.

Як пов’язані психіка і фізичне здоров’я

Ментальний і фізичний стан нерозривно пов’язані між собою.

Лікарка пояснює це просто:

• фізичні хвороби можуть провокувати депресію і тривожність;
  • гормональні порушення маскуються під психологічні симптоми;
  • хронічний стрес здатен викликати реальний фізичний біль.

«Коли випадає одна ланка — страждає інша», — підсумовує вона.

Коли варто звернутися до сімейного лікаря

Є симптоми, які не варто ігнорувати.

Сигнали, що час звернутися:

• стійкі порушення сну;
  • апатія і втрата інтересу до життя;
  • зловживання алкоголем;
  • напади тривоги без очевидної причини;
  • думки про самопошкодження.

Навіть якщо здається, що «це дрібниці», краще перевірити свій стан.

Чи безкоштовна ця допомога

Підтримка ментального здоров’я у сімейного лікаря:

• надається безкоштовно;
  • входить до програми медичних гарантій НСЗУ;
  • доступна стільки разів, скільки потрібно пацієнту.

Також ця послуга не впливає на водійські права, роботу чи виїзд за кордон.

Як знайти лікаря

Є кілька простих шляхів:

• звернутися до свого сімейного лікаря і запитати про навчання за mhGAP;
  • зателефонувати на гарячу лінію НСЗУ;
  • звернутися до медичного центру «МІЙ ЛІКАР», де лікарі вже працюють за цією програмою.

Наприкінці Мар’яна Саєнко дає просту, але важливу пораду: «Звертатися по допомогу — це турбота про себе, а не слабкість. Найгірше, що може статися — вам допоможуть. А найкраще — ви дізнаєтесь, що з вами все добре».

Подивіться повний випуск подкасту “Розмова з лікарем”, щоб дізнатися, як зробити перший крок до турботи про своє ментальне здоров’я.

Що ще почитати: