Рак шкіри, зокрема немеланомні раки, повністю виліковний при ранньому виявленні. Це робить регулярні перевірки ключовим фактором для збереження здоровʼя та якості життя.
Автор статті: Разумейко Катерина Сергіївна
Профілактичні огляди шкіри, дерматоскопія та сучасні методи моніторингу, такі як картування шкіри, допомагають лікарям вчасно і точно виявити передракові зміни ще до того, як вони стануть загрозливими для здоров’я.
Немеланомні раки шкіри (НМРШ) є одними з найпоширеніших видів раку у світі. Попри те, що вони часто вважаються менш агресивними порівняно з меланомою, ці раки можуть призвести до серйозних наслідків, якщо їх не виявити на ранній стадії. Тому важливо своєчасно проходити профілактичні огляди у лікаря дерматоонколога та регулярно самостійно оглядати шкіру.
До немеланомних раків шкіри належать два основні типи ракових захворювань: базальноклітинний рак (БКР) та плоскоклітинний рак (ПКР).
Регулярно відвідувати дерматоонколога для профілактичних оглядів варто кожному. Особливо це стосується людей з підвищеним ризиком розвитку раку шкіри — наприклад, з історією сонячних опіків, наявністю родимок, шкірних хвороб чи спадковістю.
Ось для чого потрібні ці огляди:
Основні сучасні методи діагностики — дерматоскопія та картування шкіри.
Етапи обстеження включають картування, отримання результату картування, з наступною цифровою дерматоскопією виявлених підозрілих новоутворень.
Окрім відвідування лікаря, важливо також проводити самостійний огляд шкіри. Регулярне самообстеження допомагає раніше помітити зміни в новоутвореннях, що може бути ключовим для своєчасного виявлення раку.
Ось кілька порад для правильного огляду шкіри:
Перевіряйте всі ділянки шкіри. Особливу увагу звертайте на шкіру на спині, шиї, руках, ногах, долонях, підошвах, а також між пальцями, в ділянках волосистої частини голови.
Шукайте зміни в родимках та плямах. Перевіряйте наявні родимки та пігментні плями. Звертайте увагу на такі зміни:
Фіксуйте зміни. Використовуйте фотографування для відстеження змін, порівняння знімків дозволить побачити найменші зміни в новоутвореннях.
Якщо сумніваєтеся — звертайтеся до лікаря. Якщо ви помітили будь-які зміни, що вас турбують, обов’язково зверніться до дерматоонколога для консультації.
Немеланомні раки шкіри є серйозною загрозою, якій можна запобігти завдяки своєчасному виявленню та профілактиці. Регулярні огляди у лікаря дерматоонколога, використання сучасних методів діагностики, таких як дерматоскопія та картування шкіри на апараті Fotofinder, а також самостійний моніторинг стану шкіри — це важливі кроки, які допомагають зберегти здоров’я.
Лютий 2025 року DOC.UA присвячує інформації про профілактику раку. Упродовж місяця ми розповідаємо про фактори ризику, методи ранньої діагностики та важливість регулярних медичних оглядів.
Гасло нашої ініціативи — «ЗАРАДИ ЗАВТРА». Адже найкращий спосіб подбати про здоров'я в майбутньому — це зробити крок уже сьогодні.
Перевірте Акції лютого для вчасної діагностики.
Що ще почитати: