Дофамін, кортизол, мелатонін: гормони, які керують вашим життям

Дофамін, кортизол і мелатонін керують нашим настроєм, енергією, реакцією на стрес і якістю сну.

У новому випуску подкасту «Розмова з лікарем» ендокринолог діагностичного центру «Солтан Медікал» Марія Іванова пояснює, як працюють ці гормони, чому вони виходять з балансу та що з цим робити в реальному житті.

«Ми дуже часто думаємо, що з нами “щось не так”. Але насправді організм просто живе в режимі постійного перевантаження», — пояснює лікар.

Дофамін — гормон щастя, мотивації та очікування

Щоб зрозуміти, чому ми швидко виснажуємось, важливо розібратися з дофаміном.

«Дофамін — гормон щастя, але по суті це нейромедіатор. Він виділяється не тоді, коли нам добре, а тоді, коли ми очікуємо чогось приємного», — каже Марія Іванова.

Очікування зустрічі, похвали чи винагороди запускає дофаміновий сплеск. Проблема сучасної людини — надто часті й хаотичні стимули.

«TikTok, Instagram, месенджери — ми постійно отримуємо дрібні дофамінові тригери. Увага розсіюється, а мозок витрачає колосальну кількість енергії».

Як проявляється порушення рівня дофаміну

Коли дофаміну стає забагато або замало, організм реагує досить швидко.

«При надлишку дофаміну людина стає гіперзбудливою, їй важко зосередитися, зʼявляється тривожність».

Основні симптоми:

• неможливість довго концентруватися;
  • внутрішня напруга;
  • емоційна нестабільність;
  • відчуття повного виснаження.

Особливо небезпечне поєднання дофаміну з кортизолом.

«Дофамін і кортизол легко можуть бути високими одночасно. Ти чогось хочеш — і водночас стресуєш. Ресурс закінчується, і людина впадає в апатію».

Як отримати дофамін без виснаження

Підтримувати здоровий рівень дофаміну можливо без крайнощів.

«Перше — це знизити екранний час. Наш мозок не еволюціонував під таку кількість інформації».

Що реально допомагає тим, хто шукає як підвищити дофамін і як отримати дофамін природно:

• фіксований екранний час;
  • заняття тим, що справді приносить задоволення;
  • фізична активність;
  • повноцінне харчування;
  • турбота про комфорт тіла та сон.

Кортизол — гормон стресу і виживання

Після дофаміну неможливо не згадати про кортизол.

«Кортизол — гормон стресу, і його головна функція — допомогти вижити», — пояснює лікар.

У момент небезпеки він активує мʼязи, серце, мозок і вимикає все другорядне.

«Проблема в тому, що сьогодні стрес не закінчується. Людина живе в системі виживання 24/7».

До чого призводить хронічно високий кортизол

Коли кортизол постійно високий, організм починає “сипатися”.

«Страждає репродуктивна функція, ЖКТ, зʼявляються психосоматичні захворювання».

Найпоширеніші наслідки:

• проблеми зі сном;
  • порушення роботи кишківника;
  • гормональні збої;
  • рання менопауза;
  • тривожні розлади.

Саме тому питання як знизити кортизол сьогодні критично важливе.

Як знизити кортизол у домашніх умовах

Є прості, але ефективні способи зменшити рівень кортизолу — гормону стресу.

«Стрес потрібно проживати тілом, а не тримати всередині».

Лікар радить:

• фізичну активність або прогулянку без телефону;
  • фокус на “тут і зараз”;
  • розмову або виписування емоцій;
  • магній, вітамін D, залізо (за потреби);
  • якісний сон;
  • турботу про себе без самокритики.

Мелатонін — гормон сну і відновлення

Без відновлення жоден гормон не працюватиме правильно.

«Мелатонін — гормон сну, який регулює наші добові ритми», — пояснює Марія Іванова.

Світло, нічні тривоги, робота до пізньої ночі порушують його синтез.

«Організм просто не розуміє, коли йому спати, а коли функціонувати».

Як відновити мелатонін природно

Навіть дрібні вечірні ритуали мають велике значення.

Рекомендації лікаря:

• прохолодна, провітрена спальня;
  • приглушене тепле світло ввечері;
  • мінімум гаджетів;
  • правильна форма магнію (гліцинат — добре засвоюється, розслабляє, не подразнює кишківник; магнієві ванни з бішофітом — додатковий спосіб розслабити м’язи);
  • комфортна постіль і важка ковдра;
  • очищення думок перед сном.

«Таблетований мелатонін — це не ідеальний сон. Краще дати організму сигнал, що він у безпеці».

Як зберегти баланс дофаміну, кортизолу і мелатоніну

На завершення лікар дає ключову пораду.

«Навіть в умовах війни нам потрібна дисципліна і рутина. Це не про ідеальність — це про виживання».

Що допомагає тримати гормони в балансі:

• режим дня;
  • регулярне харчування;
  • мінімум фастфуду;
  • підтримуюче оточення;
  • адаптація без самознищення.

«Любити себе — це не про слабкість. Це про турботу про свій організм».

Якщо ви впізнали себе хоча б в одному з цих станів — радимо подивитися повний випуск подкасту. У ньому ендокринолог просто й зрозуміло пояснює, як дофамін, кортизол і мелатонін впливають на ваше самопочуття та що можна зробити, щоб повернути баланс уже зараз.

Що ще почитати: