Дофамін, кортизол і мелатонін керують нашим настроєм, енергією, реакцією на стрес і якістю сну.
У новому випуску подкасту «Розмова з лікарем» ендокринолог діагностичного центру «Солтан Медікал» Марія Іванова пояснює, як працюють ці гормони, чому вони виходять з балансу та що з цим робити в реальному житті.
«Ми дуже часто думаємо, що з нами “щось не так”. Але насправді організм просто живе в режимі постійного перевантаження», — пояснює лікар.
Щоб зрозуміти, чому ми швидко виснажуємось, важливо розібратися з дофаміном.
«Дофамін — гормон щастя, але по суті це нейромедіатор. Він виділяється не тоді, коли нам добре, а тоді, коли ми очікуємо чогось приємного», — каже Марія Іванова.
Очікування зустрічі, похвали чи винагороди запускає дофаміновий сплеск. Проблема сучасної людини — надто часті й хаотичні стимули.
«TikTok, Instagram, месенджери — ми постійно отримуємо дрібні дофамінові тригери. Увага розсіюється, а мозок витрачає колосальну кількість енергії».
Коли дофаміну стає забагато або замало, організм реагує досить швидко.
«При надлишку дофаміну людина стає гіперзбудливою, їй важко зосередитися, зʼявляється тривожність».

Основні симптоми:
Особливо небезпечне поєднання дофаміну з кортизолом.
«Дофамін і кортизол легко можуть бути високими одночасно. Ти чогось хочеш — і водночас стресуєш. Ресурс закінчується, і людина впадає в апатію».
Підтримувати здоровий рівень дофаміну можливо без крайнощів.
«Перше — це знизити екранний час. Наш мозок не еволюціонував під таку кількість інформації».
Що реально допомагає тим, хто шукає як підвищити дофамін і як отримати дофамін природно:
Після дофаміну неможливо не згадати про кортизол.
«Кортизол — гормон стресу, і його головна функція — допомогти вижити», — пояснює лікар.
У момент небезпеки він активує мʼязи, серце, мозок і вимикає все другорядне.
«Проблема в тому, що сьогодні стрес не закінчується. Людина живе в системі виживання 24/7».
Коли кортизол постійно високий, організм починає “сипатися”.
«Страждає репродуктивна функція, ЖКТ, зʼявляються психосоматичні захворювання».
Найпоширеніші наслідки:
Саме тому питання як знизити кортизол сьогодні критично важливе.
Є прості, але ефективні способи зменшити рівень кортизолу — гормону стресу.
«Стрес потрібно проживати тілом, а не тримати всередині».
Лікар радить:
Без відновлення жоден гормон не працюватиме правильно.
«Мелатонін — гормон сну, який регулює наші добові ритми», — пояснює Марія Іванова.
Світло, нічні тривоги, робота до пізньої ночі порушують його синтез.
«Організм просто не розуміє, коли йому спати, а коли функціонувати».
Навіть дрібні вечірні ритуали мають велике значення.
Рекомендації лікаря:
«Таблетований мелатонін — це не ідеальний сон. Краще дати організму сигнал, що він у безпеці».
На завершення лікар дає ключову пораду.
«Навіть в умовах війни нам потрібна дисципліна і рутина. Це не про ідеальність — це про виживання».
Що допомагає тримати гормони в балансі:
«Любити себе — це не про слабкість. Це про турботу про свій організм».
Якщо ви впізнали себе хоча б в одному з цих станів — радимо подивитися повний випуск подкасту. У ньому ендокринолог просто й зрозуміло пояснює, як дофамін, кортизол і мелатонін впливають на ваше самопочуття та що можна зробити, щоб повернути баланс уже зараз.