Миколаїв

DOC.Ukraine: Львів

Фото: Андріана Стахів

Львів… Коли розпочалася війна, він перетворився на величезний волонтерський хаб. Львів’яни зустрічали людей зі сходу, що тікали від війни: годували, одягали, розселяли, проводжали далі на захід. У зворотному напрямку приймали гуманітарну допомогу, перебирали, фасували та відправляли на схід. У перший рік війни Львів був мурашником, життя в якому вирувало цілодобово. За номерами автівок на його вузеньких вуличках можна було вивчати географію України. Населення міста збільшилося в рази.

Серед волонтерів було багато лікарів, працівників приватних медичних закладів Львова. Їхні знання й досвід допомагали працювати з людьми у соціальній службі, організованій на головному вокзалі, а зв’язки — швидко налагодити постачання медикаментів на фронт.

Потім Львів почав приймати поранених з фронту. У 2023 році саме тут відкрилися два великих лікувально-реабілітаційних центри — Superhumans та «Незламні».

Чим живе медичний Львів сьогодні, як справляється з навантаженням, розповідаємо через історії наших партнерів та статистичні дані медичного сервісу DOC.UA.

Львів у п’ятірці лідерів DOC.UA

Перші медичні заклади Львова на сайті DOC.UA з’явилися у 2018 році. Серед них є такі, що залишаються нашими партнерами упродовж усіх шести років. Наприклад, два центри репродуктології — «Мати та дитина» й «Паренс-Україна», медичні центри — VeroMed, «Ехокор», «Веселка» та клініка реабілітації «Os Nova». Й зараз до них можна записатися онлайн на нашому сайті.

За пару років Львів увійшов до п’ятірки лідерів DOC.UA за кількістю записів до лікарів, але сильно відставав від Києва, Дніпра, Харкова та Одеси. Лише у 2023 році його позиція почала вирівнюватися. Бойові дії на сході України призвели до великого переміщення людей на захід. Львів прийняв тисячі біженців з Харкова, Херсона, Сум, Полтави, Запоріжжя, Києва. Переїжджали не тільки люди, але й цілі клініки.

Ще у першому кварталі 2024 Львів відставав від Харкова. Але вже за сім місяців цього року кількість записів до лікарів у Львові вирівнялася з Харковом і лише на 4% відстає від Одеси:

У структурі записів в клініки через DOC.UA за містами Львів на четвертому місці (дані за 7 місяців 2024 року)

На діаграмі жовтий і блакитний кольори Львову та Харкову обрав Exel, це сталося випадково. Але для нас, українців, така випадковість символічна. У важкі для країни часи схід і захід разом, Львів і Харків — це Україна!

Динаміка записів в клініки Львова за даними перших кварталів 2021-2024 років

Як зростає медичний бізнес у Львові

Війна не зупинила розвитку приватного медичного бізнесу у Львові. Протягом останніх двох з половиною років у місті продовжують відкриватися нові клініки. Хтось наважився започаткувати свій перший бізнес — наприклад, MedSpace. А хтось вирішив інвестувати у розвиток вже існуючої мережі. Серед таких, мережа медичних центрів «Веселка» та медичний центр «Медіальт».

Мережа «Веселка» за цей час поповнилася трьома новими відділеннями: «В умовах війни ми прийняли рішення не зупиняти розвиток, — розповідає Мар’яна Тузяк, директорка мережі «Веселка». — В місті зріс попит на якісні медичні послуги, велика кількість внутрішньопереміщених осіб шукали альтернативу у наданні медичних послуг для всієї сім'ї. Саме тому в нас за останні три роки відкрились та активно розвиваються послуги для дорослих (до війни «Веселка» спеціалізувалася переважно на педіатрії — довідка авт.). Маємо намір і надалі рости та розвиватися. В планах є великі проєкти, які хочемо реалізувати у найближчі 3 роки».

У роки війни мережею стане медичний центр «Медіальт» — у жовтні 2024 року відкривається його друге відділення, значно більше й функціональніше за попереднє. А зведення медичного центру на 1000 кв. метрів «з нуля» розпочалося у лютому цього року.

«У зв’язку з повномасштабним вторгненням до Львова переїхало багато людей зі сходу країни, і ринок продовжив розвиватись ще стрімкіше, — розповідає Софія Молчко, операційна директорка МЦ «Медіальт». — Нам якраз виповнилося 4 роки, коли на початку лютого 2022-го на стратегічній сесії поставили собі мету відкрити друге відділення. Ми розуміли, що вже маємо куди рости органічно: і запис є, і лікарі хочуть розвиватися. У перший рік війни це питання заморозили, бо невідомо, як воно мало бути. Але вже з весни 2023-го почали активно шукати приміщення. Війна показала, що українська медицина вже є на високому рівні, інколи й на вищому, аніж в Європі. Віримо, що після завершення війни, в Україну активно почнуть зростати інвестиції, зокрема, й в медичну сферу. І віримо, що з часом ми зможемо стати прикладом для інших медичних систем».

Популярні лікарі у Львові сьогодні

Цьогоріч у Львові найчастіше через медичний сервіс DOC.UA записуються до дерматовенерологів, неврологів та акушерів-гінекологів. Серед діагностичних процедур найбільшою популярністю у 2024 році користуються ультразвукове дослідження (УЗД), рентген та всі методи виявлення захворювань серця (ЕхоКГ, ЕКГ, КТГ, УЗДГ). Магнітно-резонансна та комп’ютерна томографії (МРТ, КТ) посідають у загальній структурі 4-5 місця.

Найбільш затребувані лікарі та види діагностики у Львові, за даними перших семи місяців 2024 року

Ці дані частково збігаються зі статистикою медичного центру «Медіальт». У ньому найпопулярнішими є послуги у сфері гінекології, педіатрії та УЗД. «Також останніми роками бачимо активне зростання послуг, орієнтованих на профілактику: чекапів здоров’я й вакцинації, — розповідає Софія Молчко. — У новому відділенні запустимо хірургію, на яку давно чекають наші лікарі. А нашою «родзинкою» стане напрям, на який є запит у Львові, — це дитяча психіатрія та реабілітація. У нас працюватимуть одні з найкращих спеціалістів у цій сфері».

Серед клієнтів DOC.UA у Львові, як і в інших містах, більше представниць жіночої статі — 63%:

Жінки найчастіше записуються до:

1. дерматовенерологів (9%),
  2. неврологів (8%),
  3. акушер-гінекологів (8%),
  4. урологів (7%),
  5. флебологів та судинних хірургів (6%).

Серед чоловічого населення Львова більшу популярність мають такі лікарі:

1. урологи (16%),
  2. дерматовенерологи (10%),
  3. неврологи (8%),
  4. флебологи й судинні хірурги (6%),
  5. офтальмологи (6%).

При цьому найпоширенішими запитами у мережі медичних центрів «Веселка» залишаються педіатрія та сімейна медицина. «Це наші пріоритетні напрямки, — розповідає Мар’яна Тузяк. — Ключовим фактором в них є довіра до лікаря. Часто нас обирають одразу при народженні дитини, телефонують з пологових і просять підписати декларацію, передають патронаж над немовлятком. Нашому найменшому пацієнту було лише три дні. Зараз з лікарями «Веселки» підписано близько 9,5 тисяч декларацій, і ця цифра щомісяця зростає на 10-12%. Завдяки співпраці з НСЗУ, наші медичні послуги доступні для всіх категорій населення».

Потрібні люди! Де їх шукати та як втримати

Одна з найбільших проблем медичного ринку, яку відчувають у всіх регіонах України, є нестача медичного персоналу. Мережі медичних центрів «Веселка» долати її допомагає сильний бренд роботодавця, що міцно закріпився в регіоні. «Нам вдається зберігати наявний персонал та наймати на роботу висококваліфікованих працівників з інших регіонів», — додає Ірина Пайтак, маркетолог «Веселки».

Зараз у мережі медичних центрів «Веселка» працює понад 600 лікарів у 56 спеціалізаціях. Вони надають понад 30 тис. послуг щомісяця. У «Веселки» є дві операційні. А медична допомога надається і дітям, і дорослим.

У медичному центрі «Медіальт» разом із розвитком бренду роботодавця більше уваги почали приділяти корпоративній культурі: «Працюємо над створенням приємної атмосфери в колективі, щоб людям було комфортно у нас працювати, з класними спеціалістами поруч і в класній атмосфері. Спільні цінності притягують однодумців. Але з молодшим медичним персоналом все одно доводиться працювати довго, — зізнається Софія Молчко і додає, — ми готові їх вчити, але не завжди люди готові до того, що вчитись треба багато».

Наближаємо Перемогу разом

Хоч Львів розташований далеко від лінії фронту, це не означає, що він не знає, що таке війна. Сюди також «прилітає», гинуть мирні мешканці, руйнуються від вибухів домівки, вилітають вікна… А в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла майже кожного тижня відспівують полеглих героїв…

Медичний бізнес Львова з перших днів війни активно включився у допомогу фронту та потерпілим від війни, підтримав волонтерський рух.

Мережа аптек «D.S.» посилила співпрацю з різноманітними громадськими організаціями, благодійними фондами та установами, чиїми підопічними є діти-сироти, люди з інвалідністю, важкохворі, соціально незахищені особи й ті, хто опинився у кризових умовах, та, звісно, вимушені переселенці. За словами Любові Дуб, маркетолога мережі, «D.S.» активно працевлаштовує фармацевтів, яким довелося покинути рідні місця через воєнні дії. «На щастя, більшість наших аптек розміщена в регіонах, де немає активних бойових дій, — розповідає Любов Дуб, — втім є й такі, що зазнали страшного впливу війни. Вісім місяців під окупацією перебувала аптека «D.S.» нашого франчайзингового партнера ТОВ «Медікел Рут» у місті Снігурівка, що на Миколаївщині. Наприкінці 2022 року, коли ЗСУ підняли над деокупованою Снігурівкою синьо-жовтий стяг, аптека відновила роботу й продовжила надавати фармопіку клієнтам. Постраждала внаслідок агресії також і аптека-франчайзі у Баштанці, але тепер знову продовжує роботу».

Від початку активної фази війни мережа аптек «D.S.» надала допомогу ЗСУ на понад 25 мільйони гривень, значною мірою з власних коштів та із залученням допомоги бізнес-партнерів, працівників і клієнтів. Багато працівників аптечної мережі з різних регіонів зараз служать у лавах ЗСУ. З ними намагаються підтримувати зв’язок і допомагати волонтерськими зусиллями.

У мережі медичних центрів «Веселка» впровадили низку соціальних програм для підтримки дітей-сиріт, осіб без батьківського піклування, переселенців, ветеранів та їх сімей, а також людей похилого віку. «Наша команда активно співпрацює з волонтерськими організаціями для забезпечення медичної допомоги Збройним Силам України», — розповідає Ірина Пайтак.

DOC.UA вдячний всім партнерам, які не тільки працюють за фахом, але й багато волонтерять, відгукуються на прохання про допомогу. Друзі, ви продовжуєте лікувати, оперувати, консультувати попри нічні повітряні тривоги, обстріли, блекаути, загальну втому й перманентний стрес. Сердечний вам уклін за це.

DOC.UA працює у Львові.

Лікарі Львова