Центр реабілітації та ресоціалізації наркозалежних «Джерело» надає комплексну допомогу пацієнтам із залежністю від алкоголю або наркотиків. Для цього в центрі функціонує спеціальна програма реабілітації і відновлення, в рамках якої молоді люди 15-30 років в групах по 25-30 чоловік позбуваються залежності і заново вчаться жити в навколишньому світі.
У завдання програми, організованої Центром реабілітації та ресоціалізації наркозалежних «Джерело», входить:
- допомогу в усвідомленні пацієнтами наявної проблеми (залежно) і її переосмисленні;
- допомогу пацієнтам в подоланні й розв'язанні проблем, які були причиною залежності або виникли після неї;
- зміна мислення і руйнівних моделей поведінки і взаємин, що сформувалися у пацієнтів під впливом залежності;
- допомогу в усвідомленні своєї відповідальності перед собою та іншими людьми;
- допомогу у формуванні життєвих цілей і їх втіленні в життя;
- допомогу пацієнтам у формуванні здорових соціальних цінностей і ін.
Структура реабілітаційної програми Центру реабілітації та ресоціалізації наркозалежних «Джерело»:
- фаза орієнтації (1 місяць) – ознайомлення пацієнта з програмою і правилами її проходження, період часу, протягом якого пацієнт вирішує, необхідна йому програма чи ні;
- фаза очищення (2-4 місяці) – в ході цієї фази пацієнт проходить через переосмислення негативного досвіду колишнього життя;
- фаза «Хто я» (5 місяців) – в ході цієї фази пацієнт визначає свої життєві цінності, відповідає самому собі на питання «Хто я», «Ким я хочу бути», «Чого я чекаю від життя» і т.д.
- фаза «Я і світ» (3 місяці) – даний етап програми дає можливість пацієнту заново побудувати відносини зі своїми рідними та близькими, державою, навколишнім світом і т.д.;
- фаза інтеграції – період часу, протягом якого пацієнт вчиться жити і діяти в реальному світі, при цьому отримуючи підтримку від центру. Наприклад, пацієнт може жити в центрі і працювати/вчитися в місті, або навпаки.
Після закінчення програм пацієнт відвідує регулярні щотижневі зустрічі випускників центру, де вони обговорюють проблеми, підтримують один одного, діляться успіхами і ін.
Терапевтичні методи, використовувані в програмі:
- Психотерапія:
- гештальт-терапія;
- арт-терапія і психодрама;
- нейролінгвістичне програмування;
- Творчість:
- тренінги з акторської майстерності;
- сценічна мова, вокал, риторика;
- пластика, хореографія, танець;
- освіта, самоосвіта;
- трудова і соціальна діяльність;
- фізична культура і спорт.
На сьогоднішній день гордістю Цента реабілітації та ресоціалізації наркозалежних «Джерело» є той факт, що жоден з випускників центру не зірвався і не почав заново приймати наркотики або алкоголь.