«Не їж після шостої», «уникай глютену», «обмежуй вуглеводи» — такі поради можна почути на кожному кроці. Але чи дійсно вони працюють? Лікар-нутриціолог Марта Абражевич пояснює, які з цих тверджень мають наукове підґрунтя, а які — лише розповсюджені міфи.
Автор статті: Абражевич Марта Михайлівна
Це один з найбільших міфів, тому що організму для схуднення важливий не час, а дефіцит калорій. Але схуднення — процес мультикомпонентний, на нього впливає також стрес, мікрофлора і якість сну, тому лише дефіцит калорій не завжди вирішує ситуацію. Крім того, відмова від їжі вечері може призвести до погіршення, якщо є проблеми з кишково-шлунковим трактом.
Я рекомендую завжди вечеряти. Правильна вечеря забезпечить гарний відтік жовчі, а також нічну їжу вашій мікрофлорі, яка натомість буде займатися обмінними процесами. Вечеря сприяє якісному сну та захисту від стресу. Складні вуглеводи допомагають усю ніч підтримувати стабільний рівень цукру, а відповідно — стабільний кортизол, завдяки чому ми краще входимо у глибоку фазу сну.
Правильна вечеря має містити клітковину, складні вуглеводи, трохи білку та жирів. Це мають бути цільні, не перероблені продукти.
Насправді організм має свою систему детоксикації, яка працює 24/7. Для цього у нас є органи-фільтри, які допомагають виводити токсини: кишківник, нирки, шкіра, легені й печінка як головний фільтр.
Але якщо ці фільтри перевантажені чи погано працюють, їм потрібна допомога. У таких випадках можна використовувати періоди детоксу. Виключіть продукти з трансжирами, прості цукри, споживайте свою норму якісної води, додайте до раціону більше зелені, більше гуляйте. Ці кроки полегшать роботу органам, які виводять токсини.
Глютен — це всього лише рослинний білок, який сам по собі не шкідливий. Його не потрібно виключати з раціону. Єдиними виключеннями є наявність такої хвороби як целіакія (1% усіх випадків) або якщо ваш кишково-шлунковий тракт на цей момент чутливий до глютену — тоді можна спробувати не вживати його деякий час.
Глютен переважно міститься у простих вуглеводах, які бажано споживати в обмеженій кількості. Якщо у вас на сніданок хліб, на обід кусочок торта, на вечерю лаваш, то це не найкращий варіант раціону. Але якщо один з прийомів їжі містить глютен, це не зашкодить вашому організму.
Це дуже серйозний міф, і навіть небезпечний. Основне джерело енергії для людини — глюкоза. А глюкоза — це вуглеводи, наше основне паливо, на якому ми працюємо, наші заводські установки.
Звичайно, ми можемо добувати глюкозу з білка, але це дуже не правильний шлях, він надскладний, і руйнує наші мʼязи як мінімум. Інший шлях, на відміну від отримання енергії з білка, більш безпечний — це жири. Всі ми хочемо, щоб енергія утворювалась з наших жирових запасів, і ми завжди були стрункими. Але річ у тім, що навіть жири горять разом з вуглеводами, є навіть такий вираз «жири горять у полумʼї вуглеводів».
Тобто вуглеводи — це основа нашого метаболізму, його швидкості, від них залежить правильна робота всіх органів. Звичайно, мова йде про складні вуглеводи, які можна їсти й у першій половині дня, і навіть на вечерю, адже енергія нам потрібна 24/7.
Це не міф, людині дійсно потрібно випивати близько двох літрів води на день. Хоча норма води розраховується індивідуально, це приблизно 40 мл на 1 кг оптимальної ваги тіла. Але норма у два літри підходить під середні параметри більшості людей. Насправді часто цього недостатньо. Тому рекомендую порахувати вашу індивідуальну норму води та обов’язково її допивати, адже наслідки недостатнього споживання води дуже серйозні: камені в нирках і жовчному, набряки, порушення виведення токсинів, згущення крові і як наслідок тромбози тощо.
Довідка DOC.UA: записатися на прийом до дієтолога можна на сайті.