Наші очі працюють майже без відпочинку: приблизно 16 годин на добу, щодня. Вони допомагають читати, працювати, бачити обличчя близьких і сприймати світ. Але чи замислюєтеся ви, як зберегти зір і що робити, якщо він починає погіршуватися?
Про таємниці збереження зору гострим на довгі роки розповість офтальмолог клініки «TOP Clinic DENIS» Олена Савіна у новому випуску «Розмови з лікарем».
«Якщо ви відчуваєте, що зір знижується, не відкладайте візит до лікаря. Причин погіршення зору може бути дуже багато», — пояснює офтальмолог Олена Савіна. Саме тому будь-які зміни — привід не чекати, а звернутися до спеціаліста.
Багато людей звикають до поступового погіршення зору й вважають це нормальним віковим процесом. Але лікарі радять ставитися до цього відповідальніше.
«Є захворювання, які довго не дають жодних симптомів. Людина нічого не відчуває, але хвороба вже розвивається», — зазначає лікарка.
Одним із таких підступних захворювань є глаукома. При ній підвищується внутрішньоочний тиск, який поступово пошкоджує зоровий нерв. Найнебезпечніше те, що людина може довго не помічати проблему.
«Коли глаукома прогресує, починають звужуватися поля зору. Але люди часто звертаються до лікаря вже тоді, коли зміни стали незворотними», — пояснює офтальмолог.
Саме тому регулярний профілактичний огляд — одна з головних відповідей на питання, як покращити зір і зберегти його надовго.

Смартфони, комп’ютери та планшети стали частиною нашого життя. Але надмірний екранний час може впливати на здоров’я очей. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежувати використання гаджетів залежно від віку.
Основні рекомендації виглядають так:
Перед цими рекомендаціями важливо розуміти головне.
«Ми більше хвилюємося не лише за зір, а за психоемоційну залежність дітей від гаджетів», — пояснює Олена Савіна.
Саме тому питання як зберегти зір дитині часто пов’язане не тільки з очима, а й із здоровими цифровими звичками.
Харчування відіграє значно більшу роль для здоров’я очей, ніж багато хто думає.
«Дослідження показали, що люди з поганим зором отримували корисних для очей речовин приблизно на 200% менше», — зазначає лікарка.
Найкращою моделлю харчування для очей вважається середземноморський тип раціону. До нього входять:
При цьому лікарка звертає увагу на важливий нюанс.
«Найкориснішою є не дорога фермерська червона риба, а дикі сорти — наприклад оселедець, скумбрія чи анчоуси», — пояснює вона.
Тож коли батьки питають, що їсти щоб покращити зір, відповідь часто починається зі збалансованого щоденного раціону.
Гімнастика для очей часто викликає суперечки. Дехто вважає її панацеєю, інші — марною. Лікарка пояснює, що правда посередині.
«Вправи для очей не лікують захворювання, але допомагають тримати м’язи в тонусі та покращують кровообіг», — каже Олена Савіна.
Наші очі природно пристосовані до постійного руху. У природному середовищі людина постійно переводить погляд на різні відстані. Але сучасний спосіб життя змушує дивитися в одну точку — книгу, телефон або монітор. Саме тому вправи для очей щоб покращити зір можуть допомогти зняти напруження під час тривалої роботи.
Є одна проста рекомендація, яку офтальмологи радять усім, хто багато працює за комп’ютером. Перед тим як перейти до поради, варто запам’ятати одне правило.
Правило 20–20–20 означає:
«Чим далі ви переводите погляд, тим краще відпочивають очі», — пояснює лікарка.
Також вона радить частіше проводити час на свіжому повітрі.
«Природне сонячне світло дуже важливе для здоров’я очей. Бажано проводити на вулиці щонайменше дві години на день», — додає вона.
Це одна з найпростіших відповідей на питання як покращити зір в домашніх умовах.
Окрім режиму роботи з гаджетами, існує кілька звичок, які допомагають очам менше втомлюватися.
Лікарка радить звернути увагу на такі речі:
«Сон до 12 ночі вважається найбільш відновлювальним для організму», — зазначає офтальмолог.
Турбота про очі — це не один секретний метод, а поєднання звичок: правильне харчування, перерви під час роботи, свіже повітря і регулярні огляди. Саме така пам'ятка як зберегти зір допомагає підтримувати його гострим протягом багатьох років.
«Чим раніше ми виявляємо проблему, тим ефективніше можемо її контролювати», — підсумовує Олена Савіна.
Більше практичних порад і пояснень дивіться у повному випуску подкасту «Як зберегти зір: поради офтальмолога».