Київ

«ЗАРАДИ ЗАВТРА». DOC.UA розпочинає Місяць профілактики раку

Лютий 2025 року DOC.UA присвячує інформації про профілактику раку. Традиційно у цьому місяці у багатьох країнах світу проходять різноманітні заходи, мета яких покращити обізнаність людей про фактори ризику розвитку онкологічних захворювань та зменшити кількість злоякісних пухлин, виявлених на пізніх стадіях. 4 лютого світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби проти раку та Всесвітній день онколога, а 15 лютого — Міжнародний день дітей, хворих на рак.

Гаслом Місяця профілактики онкологічних захворювань з DOC.UA стали два слова — «ЗАРАДИ ЗАВТРА». Це гасло пасує багатьом сферам життя. Кожен день ми робимо або не робимо щось з того, що змінює наше завтра. Як писав Пітер Друкер, «найкращий спосіб передбачити майбутнє — це створити його». Непогана настанова у контексті догляду за здоров’ям.

Що відбуватиметься протягом місяця?

У лютому DOC.UA проведе кілька інформаційних активностей.

• Ми розкажемо, хто такі клінічні онкологи, на чому вони спеціалізуються та в яких випадках до них звертатися.
  • Обговоримо з лікарями методи діагностики, які допомагають виявити онкологічне захворювання на ранній стадії, та сучасні методи лікування.
  • Проаналізуємо дані Національного канцер-реєстру та визначимо найпоширеніші види онкологічних захворювань в Україні у 2023 році.
  • Розкажемо про фактори ризику розвитку злоякісних пухлин.
  • Торкнемося важливої теми — як підтримати близьку людину, коли вона дізналася, що має рак.
  • Представимо спеціальні пропозиції від партнерів DOC.UA

Протягом цього місяця гасло «ЗАРАДИ ЗАВТРА» з’являтиметься не тільки на цьому сайті. Воно стане маркером спеціальних постів у наших соцмережах — інстаграмі та фейсбуку, а також інтерв’ю з лікарями на ютюбі.

Мета Місяця профілактики раку з DOC.UA — нагадати якомога більшій кількості українців про важливість профілактичних медичних оглядів, чекапів організму та онкологічних скринінгів, усіх заходів, які сприяють ранній діагностиці.

Відомо ж, що виявлення злоякісної пухлини на ранній стадії значно підвищує ефективність її лікування. Про це говорять не тільки лікарі. Люди, які зіткнулися з онкологічним діагнозом, часто шкодують лише про одне — що нехтували скрінінгами. А ті, які успішно подолали захворювання, стають більш уважними до превентивної медицини.

Наведемо лише один приклад. Це допис Ольги Батової, CEO Інвестиційної компанії EFI Group, яка два роки тому пройшла складне лікування від раку:

«Наступні декілька тижнів я буду знову проходити щорічний чекап організму, — написала у своєму інстаграмі Ольга. — Я часто при кожній нагоді друзям нагадую, що єдиний варіант бути здоровими та жити довго та енергійно — це превентивна медицина. Тобто, коли ми йдемо до лікаря не тому, що щось болить чи турбує, а профілактично робимо чекап раз на рік та коригуємо далі щось чи у способі життя, чи у харчуванні, а головне — чітко розбираємося в ПРИЧИНІ якихось дисбалансів чи результатів, які виходять за норму. Існує неправильна думка, що чекап — це просто загальний аналіз крові. Адже чекап — це не тільки аналізи, це і різні обстеження (УЗД, гастроскопія, мамографія і т.д.). І перелік аналізів та обстежень бажано, щоб виписав сімейний лікар (терапевт), який збере весь ваш анамнез, анамнез ваших найближчих кровних родичів, а в ідеалі — ще й буде знати вашу генетику (через спеціальні аналізи), особливості, ризики.

Більшість хвороб, які є небезпечними для життя майже не дають про себе знати, аж поки вже не запізно. Тому саме чекап дає змогу виявити будь-які проблеми, які можуть бути у майбутньому, завчасно і все виправити. Лікується все абсолютно сьогодні, якщо виявлене завчасно».

В Україні онкологічні захворювання поки що виявляють недостатньо добре. Наприклад, у 2023 році профілактичними оглядами виявлено 15% від усіх вперше діагностованих захворювань на рак. Для порівняння, у 2019 році цей показник був 26%. Це дані Національного канцер-реєстру України.

Лідером в ефективності профілактичних оглядів є Київ. Під час них у 2023 році в місті виявили 50,6% вперше діагностованих злоякісних новоутворень.

Про запис до лікарів-онкологів через DOC.UA

Лікарі-онкологи — це не ті фахівці, до яких вишуковується черга на сайті DOC.UA. Але і до них користувачі записуються. Найбільше записів ми робимо до дерматоонкологів. У загальній структурі лікарів-онкологів вони посідають перше місце з великим відривом від решти фахівців цього напрямку: онкогінекологів, онкоурологів, онкоотоларингологів та онкохірургів.

Якщо порівнювати 2024 та 2021 роки, то за цей час через онлайн-сервіс DOC.UA записів до всіх лікарів-онкологів побільшало майже на 28%.

Щоб записатися до лікаря-онколога потрібної спеціалізації, перейдіть за вказаними вище лінками в потрібний розділ на сайті та у верхній його частині виберіть своє місто (за замовчуванням вказаний Київ).

Будьте з нами

DOC.UA працює, щоб робити доступ до медичних послуг зручнішим. А глобальна наша мета — щоб українці ставали здоровішими. Будьте з нами та запрошуйте родичів і знайомих долучатися до лютневих активностей DOC.UA. Потрібно, щоб якомога більше людей замислилися над тим, що вони можуть зробити вже зараз для свого здоров’я, щоб менше турбуватися про нього у майбутньому.

Якщо маєте шкідливі звички? — Спробуйте позбутися їх зараз. Мало рухаєтеся? — Знайдіть вид спорту, який вам подобається, і зробіть перший крок до нього. Нехтуєте регулярними скринінгами? — Запишіться до терапевта і разом з ним складіть індивідуальний календар профілактичних оглядів. Хочете дізнатися більше про профілактику онкологічних захворювань та їх лікування? — Підпишіться на соцмережі DOC.UA та стежте за нашими повідомленнями — Місяць профілактики раку «ЗАРАДИ ЗАВТРА» розпочинається!