Вибір стилю виховання дитини: поради дитячого психіатра

У цій статті лікарка пояснює, які методи взаємодії з дитиною є найбільш ефективними, а також коли варто звертатися до психолога чи психотерапевта, щоб покращити стосунки в родині.

Що таке стилі батьківства, які вони бувають і як впливають на розвиток дитини — у новому випуску подкасту «Розмова з лікарем» розповідає Анастасія Бабляк, дитячий психіатр.

Що таке стилі виховання

Ваша дитина влаштувала істерику в супермаркеті — і ви не знаєте, як реагувати: заборонити, проігнорувати чи виконати її бажання? Ваша реакція — це і є ваш стиль виховання дитини.

«Стиль виховання — це те, як ми взаємодіємо з дитиною протягом життя: як будуємо стосунки, встановлюємо кордони, хвалимо, реагуємо на істерики, показуємо любов», — пояснює Анастасія Бабляк.

Психологія виховання дітей розрізняє чотири основні стилі:

1. Авторитарний.
  2. Авторитетний.
  3. Дезорганізований.
  4. Поблажливий.

Вони визначаються співвідношенням двох ключових складників — дисципліни та любові.

Що таке стилі виховання

Авторитарний стиль: «роби, як я сказав»

У цьому стилі багато дисципліни, але мало тепла. Любов часто умовна: робиш правильно — тебе люблять, не слухаєшся — вибачай.

«Таких дітей часто виховують у суворих рамках, де любов потрібно заслужити. І це формує у дорослому житті переконання: “Мене можуть любити тільки за досягнення”», — каже лікарка.

У дорослому віці це може проявлятись як постійна потреба доводити свою цінність — через роботу, досягнення, догоджання іншим.

Дезорганізований стиль: коли немає стабільності

Тут і мало любові, і мало дисципліни. Дитина не розуміє, чого очікувати від батьків: сьогодні мама ніжна, а завтра — холодна й дратівлива.

«Дитині складно почуватися в безпеці. Вона не розуміє, за що хвалять, а за що сварять. Це створює хаос у її сприйнятті світу», — пояснює психіатр.

Поблажливий стиль: «аби не плакала»

Тут багато любові, але майже немає правил. Батьки бояться засмутити дитину, задовольняють усі бажання — навіть якщо це шкодить її розвитку. У результаті дитина росте без розуміння меж, не вчиться брати відповідальність, важко переживає відмови.

Авторитетний стиль: любов і межі

Це найоптимальніший підхід до виховання дітей. Тут поєднано тепло і турботу з чіткими правилами.

«Авторитетний стиль дає дитині впевненість у собі. Такі діти краще навчаються, легше комунікують, розвивають когнітивні навички», — розповідає Бабляк.

Як це виглядає на практиці:

• Дитина розуміє, що її люблять безумовно — не за оцінки чи поведінку.
  • Є межі й правила, але вони пояснюються логічно.
  • За порушення встановлюються природні наслідки, а не покарання.

«Якщо дитина навмисно розлила воду — це не привід кричати. Природний наслідок — витерти підлогу. Ми не караємо, ми вчимо відповідальності», — пояснює лікарка.

Як навчити дитину відповідальності: система винагород і заохочень

Іноді дитина просто не хоче робити домашнє завдання — і тут допомагає система винагород.

«Вона працює для всіх дітей, не тільки для “важких”. Це спосіб навчити, що зусилля приносять результат», — говорить Анастасія Бабляк.

Як це виглядає:

• За виконане завдання дитина отримує бали чи зірочки, які потім може обміняти на бажане — наприклад, екранний час.
  • Якщо зробила все самостійно — отримує більше балів; якщо з нагадуваннями — менше.
  • Не виконала — не отримує винагороди.

Головне правило — послідовність.

«Якщо дитина дратується чи вимагає телефон, ми зберігаємо спокій. Ми приймаємо її емоції, але не змінюємо правила», — пояснює лікарка.

Такий підхід формує в дітей розуміння, що результати залежать від їхніх дій — а не від настрою батьків.

Як зрозуміти, який у вас стиль виховання

Більшість батьків мають змішаний тип — десь більше суворості, десь поблажливості.
Втім, зрозуміти свій домінівний стиль можна, поставивши собі кілька запитань:

• Чи відчуває дитина, що її люблять просто так?
  • Чи може вона висловити емоції без страху?
  • Чи є в неї чіткі межі, але при цьому — підтримка і турбота?
  • Чи має вона час просто гратись і бути дитиною?

«Якщо у стосунках багато любові, але бракує меж — це поблажливість. Якщо багато вимог і мало тепла — авторитарність. Найкращий варіант — поєднання обох», — каже дитячий психіатр.

Як виховувати дитину без покарань

Авторитетний стиль базується на спокої, повазі та природних наслідках, а не на страху. Це потребує самоконтролю від батьків, але формує у дитини довіру і внутрішню стабільність.

«Ми не караємо, не кричимо, не виганяємо в кімнату. Ми допомагаємо дитині заспокоїтись, обговорюємо ситуацію і разом шукаємо рішення», — наголошує Анастасія Бабляк.

Поради батькам щодо виховання дітей

Психологія виховання дітей показує, що основні правила виховання дітей прості, але вимагають послідовності.

1. Приймайте емоції дитини, навіть якщо вони вам не подобаються.
  2. Показуйте безумовну любов — не за успіхи, а просто за те, що дитина є.
  3. Встановлюйте зрозумілі правила і природні наслідки.
  4. Не бійтеся говорити «ні», якщо це потрібно.
  5. Хваліть не лише за результат, а й за зусилля.

Поради підходять і тим, хто замислюється, як виховувати хлопчика або дівчинку — головне, щоб любов і дисципліна залишалися в балансі.

Отже, стилі виховання — це не вирок, а напрямок розвитку. Кожен батько чи мати може змінювати свої підходи, щоб зробити стосунки теплішими, а дитину — впевненішою в собі.

«Ніхто не ідеальний. Але якщо ви хочете зрозуміти, як виховувати дитину з любов’ю і межами — це вже правильний крок», — каже Анастасія Бабляк.

Повну розмову слухайте у випуску подкасту «Розмова з лікарем». Підписуйтеся, щоб не пропустити нові епізоди — швидко, зручно, здорово.