Глава ГО «Інфекційний контроль в Україні» Віктор Ляшко поділився своєю думкою про те, як ставиться до продажу антибіотиків в Україні без рецептів. Він вважає за необхідне розповісти українцям, як правильно їх використовувати, саме тому командою ГО «Інфекційний контроль в Україні» у партнерстві з іншими організаціями був придуманий флешмоб з хештегом # Антібіотик_за_рецептом, приурочений до Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків.
«Цей тиждень з'явився не просто так. Це виклик глобальної проблеми формування стійкості до антибіотиків, проблеми, що поставила людство перед вибором: чекати жахливу катастрофу від стійкої до антибіотиків бактерії «superbug», яка в найближчі 35 років вб'є більше 300 млн чоловік, або діяти. Ми вибрали другий варіант - діяти! » - саме так пояснює Віктор Ляшко появу флешмобу.
«Наша мета - продовжує Віктор Ляшко - оптимізувати використання протимікробних засобів в побуті, в системі охорони здоров'я і в тваринництві. Не можна допустити, щоб людство знову невдало розпорядилося одним з найбільших відкриттів, зроблених в світі. Ми закликаємо людей приймати антибіотик виключно за рецептом лікаря. »
Багато людей не знають, що антибіотики бувають декількох поколінь: прості і складні. І тільки лікар може визначити, який вид антибіотиків необхідний хворому. Найскладніші антибіотики нового покоління - це так звані антибіотики резерву. Вони, перш за все, використовуються у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії. Коли лікар ставить діагноз, він обов'язково враховує всі клінічні обставини для призначення антибіотика, оцінюючи при цьому користь і шкоду такого призначення, адже пацієнт не може знати, антибіотик якого покоління йому необхідний в даний момент. І після такого неправильного використання антибіотиків у хворого можуть виникнути ускладнення, сепсис, наприклад, і йому буде потрібен антибіотик четвертого покоління. А цей антибіотик вже може не допомогти, оскільки до його збудника виникла резистентність. І хто в такому разі винен?
Віктор Ляшко звертає увагу на те, що багато українців переконані, що антибіотики допомагають вилікувати застуду і грип, інші, помилково, вважають що можна припинити вживати антибіотики при перших ознаках поліпшення стану, а препарат, що залишився, використовувати іншим разом. Це все призводить до того, що бактерії стають стійкими до протимікробних засобів.
Небажання чекати в черзі - одна з основних причин, чому хворі не звертаються до лікаря, адже набагато простіше зайти в аптеку з яскравою вітриною, де усміхнений фармацевт швидко порадить необхідний, на його думку, препарат. Створити умови для пацієнтів, щоб вони могли швидко, без черг, потрапити на прийом до лікаря і отримати кваліфіковану медичну допомогу і адекватне лікування - це основне завдання реформи охорони здоров'я і складова успішного введення рецептурного продажу ліків. За допомогою Doc.ua, більше не доведеться стояти в довгій черзі, щоб отримати рецепт ліків. Достатньо заповнити коротку форму на нашому сайті та отримати електронний рецепт на антибіотики від сертифікованого лікаря.
Сервіс Doc.ua приєднується до ініціативи Інфекційного контролю в Україні та закликає українців бути відповідальними за своє здоров'я і здоров'я своїх близьких, і приймати антибіотики тільки за рецептом лікаря!