Цього тижня на ютуб-каналі DOC.UA вийшов останній випуск року подкастів «Відверто про медичний бізнес». І ми вирішили підсумовувати роботу студії DOC.UA podcast та розповісти, з ким зустрічалася та про що спілкувалася протягом останніх п’яти місяців ведуча Ольга Поліщук.
Нагадаємо, що проєкт подкастів для власників та керівників медичних установ з’явився на ютюб-каналі DOC.UA у травні 2024 року.
Отож, розпочнемо з цифр. За весь період роботи проєкту «Відверто про медичний бізнес» було відзнято 20 випусків. Кожен з них триває приблизно годину.
Станом на 25 грудня 2024 року всі випуски подкастів зібрали 60 866 переглядів. Загалом глядачі провели за переглядом подкастів 2 197 годин.
Більшість зацікавленої аудиторії подкастів складають чоловіки — 58,6% та зрілі люди віком від 55 років — 42%.
ТОП-5 найпопулярніших випусків склали:
Далі вашій увазі, власне, дайджест — короткі описи подкастів, які виходили з серпня по грудень 2024 року. Розповідь про попередні випуски читайте у першому Дайджесті.
Вадим Зукін понад 10 років є незмінним операційним директором багатопрофільного медичного центру «Лелека». У цьому приватному медичному закладі він відповідає за всі процеси, окрім безпосереднього надання медичної допомоги. Під його керівництвом МЦ «Лелека» пройшов акредитацію JCI (Joint Commission International), США, та є єдиним в Україні медичним закладом, який це зробив. Крім «Лелеки», Вадим Зукін очолює групу компаній «МедЕксперт» — провайдера з безперервного професійного розвитку медичних і фармацевтичних працівників.
Якщо пацієнт не може побачити, що відбувається за лаштунками це не означає, що там може відбуватися якійсь треш.
Є надзвичайно багато прикладів, де держава показує себе як неефективний господар.
У подкасті обговорюються такі теми:
Юрист у галузі медичного права Зоряна Скалецька є доктором права, доцентом Києво-Могилянської академії, партнер адвокатської компанії Ario Law Firm. Але широкому загалу вона більше відома, як міністр охорони здоров’я України у 2019-2020 роках.
Зараз Зоряна Скалецька розвиває систему охорони здоров’я через навчання та менторство власників та керівників медичних закладів. Професійне кредо ексміністерки складається з трьох дієслів: «Ініціювати, втілювати, не боятися».
З інформованою згодою ключова річ в тому, що вона має встановлену форму міністерства охорони здоров’я.
Якщо правильно налагодити модель комунікацій з пацієнтами, більшість проблем не виникне.
У випуску розбираються реальні кейси з медичної практики та обговорюються такі теми:
Голова Спілки українських офтальмохірургів Володимир Мельник є автором унікальної запатентованої методики комбінованого хірургічного лікування катаракти та глаукоми, входить до комітету з хірургії глаукоми Європейської асоціації катарактальних і рефракційних хірургів (ESCRS). Щороку він проводить понад 1500 операцій з приводу катаракти та понад 500 комбінованих операцій з приводу катаракти й глаукоми.
Але у подкасті ми розмовляємо з Володимиром Мельником як засновником і медичним директором клініки «VISIOBUD», яка розвивається й зростає в умовах війни.
Тільки йдучі до недосяжної мрії ти дійдеш до найвищого результату.
Думки людей, які поруч з тобою, теж дуже важливі: і з точки зору стратегії розвитку, і реалізації цієї стратегії.
У випуску обговорюємо такі теми:
Гостя цього подкасту представляти не потрібно. Ну хто не знає «стоматолога у червоному метелику»? Так, це Ярослав Заблоцький — доктор медичних наук, професор, засновник і співвласник мережі «Клінік Заблоцького».
Успіх — це насправді бути потрібним.
За 25 років я пройшов шлях від ілюзії, що може бути команда однодумців, до того, що я маю не попросити, а змусити.
Ярослав Володимирович написав понад сто наукових праць, захистив кандидатську та докторську дисертації, є автором однієї з перших монографій в Україні про зубну імплантацію.
У випуску обговорюються такі теми:
Лише восени виконавча директорка DOC.UA Наталія Бондарчук погодилася прийти в студію DOC.UA podcast та розповісти про те, без чого не мислить свого професійного життя.
Наталія Бондарчук є експерткою у сфері фінансів, обліку та бюджетування в медичній галузі. Це фахівець-практик. Вона працювала старшим скарбником холдингу «Люксоптика», директоркою напрямку «Невідкладна допомога» в мережі «Добробут», комерційною директоркою МЦ «Медіон» та фінансовою директоркою TOP Clinic DENIS. Наталія розробила навчальний курс для власників й керівників медичних закладів і лікарів-підприємців «Фінанси в медицині: просто про складне».
Що таке фінанси? Це встановлення точок контролю. А хто любить контроль?
Перше питання, яке я задаю інвесторам, які до мене звертаються за розрахунком інвест-проєктів: які цілі ви перед собою ставите?
Тем, які обговорюються в подкасті:
Гість цього випуску — заступник генерального директора Європейської медичної лабораторії «Сінево Україна» Микола Скавронський. Це людина, для якої медицина є, в першу чергу, бізнесом, а «пацієнт» — клієнтом. Він не має медичної освіти, але він знає, як побудувати успішний медичний бізнес.
За освітою Микола Скавронський економіст, має ступінь МВА, а за покликом — підприємець. За понад 22 роки пройшов шлях від невеличкого стартапу до компанії, що є одним з лідерів лабораторного ринку України з річним оборотом у кілька мільярдів гривень. Професійне кредо Миколи Скавронського — «Успішність менеджера напряму залежить від його оточення. "Раби на зарплаті" ніколи не зроблять того, що зроблять вільні люди».
Завжди треба розмовляти з людиною її мовою, якщо ти хочеш бути зрозумілим.
Є тільки дві професії, які намагаються заплутати всіх навколо. Це — юристи й лікарі.
У подкасті крім розповіді про трансформацію лабораторного ринку за останні 10 років та історію «Сінево» обговорюються досить гострі теми:
Цю розмову двох медичних маркетологів ми записували влітку під час жорстких відключень світла та під шум генераторів. А опублікували восени — до Дня маркетолога. Тож вона має певний «градус» витримки.
Співрозмовник Ольги Поліщук — Сєрж Снєгірьов. На момент запису та публікації подкасту Сєрж очолював маркетинг в DOC.UA. Зараз він працює в іншій компанії. Загалом у медицині Сєрж вже понад 10 років. Він є активним учасником Спільноти Медичного Маркетингу.
Якщо менше доколупуватися до маркетолога, його продуктивність буде набагато більшою.
Я вважаю, що у стратегічного маркетолога має бути 2 KPI: виручка клініки в місяць або в рік та відсоток від чистого прибутку, який отримує власник.
У випуску обговорюються такі теми:
«Добробут» є однією з найбільших медичних мереж в Україні. До неї входять: 2 багатопрофільні лікарні, 15 медичних центрів для дорослих і дітей та 14 аптек. До кінця 2024 року заплановане відкриття ще однієї локації в центрі Києва. «Добробут» має 10 власних карет невідкладної медичної допомоги. У мережі працює понад 1200 лікарів. За неповних три роки повномасштабної війни «Добробут» сплатив майже 1 млрд грн. податків.
Гостем студії DOC.UA podcast став генеральний директор «Добробута» Вадим Шекман. Він — досвідчений управлінець у сфері медицини та інформаційних технологій. Тридцять років жив і працював у США, де заснував два успішних медичних бізнеси: Lifecycle Development та LifeCare Home Health & In-Home Services.
У приватної медицини дуже тихий голос.
Ціль має бути не гроші, а ціль має бути якісний продукт, якісний сервіс, тому що гроші це наслідок того, що ти робиш.
У подкасті обговорюються такі теми:
«Мій лікар» та «Медична зірка» — це дві приватні мережі медичних центрів, які спеціалізуються на первинній медичній допомозі. Їхній керівник Максим Литвиненко завітав до студії подкастів DOC.UA. Максим Владиславович поєднує два фахи — медичний та управлінський. У мережі медичних центрів «Мій лікар» він є медичним директором, а в «Медичній зірці» — заступником директора.
Подкаст з Максимом Литвиненком є рекордсменом за кількістю переглядів у перший день. У день публікації його подивилося понад 600 глядачів!
Лікарський цинізм, це вада, яка приходить з віком.
Медицина, медична практика, відданість професії, як би це пафосно і гіперболізовано не звучало, це така річ, яка викликає залежність.
У випуску обговорюються такі теми:
Ця людина створює клініки з нуля! У студії подкастів DOC.UA — Денис Татаркін, генеральний директор і співвласник TOP Clinic DENIS. Власне, клініка DENIS — сьомий проєкт Дениса Олексійовича, який він побудував від задуму, малюнку на аркуші паперу, до втілення.
За фахом Денис Татаркін менеджер в охороні здоров’я. Свого часу керував клінікою «Медіком». Але шлях у медицині він розпочинав педіатром, працював дитячим лікарем-онкогематологом. Знає роботу лікаря зсередини. Його головними цінностями є: людяність, чесність й справедливість.
Якщо людина звільняється, то є помилка на вході.
Мити золото! Чи є кандидати на ринку праці? — Так, вони є!
З цього випуску подкасту ви дізнаєтеся, як створювалася TOP Clinic DENIS, як війна вплинула на роботу команди. А також у ньому обговорюються такі теми:
Гість цього випуску подкасту походить з лікарської династії та вірить, що приватна медицина може стати реальним драйвером української економіки. Олександр Короговний з 2021 року розвиває напрямок з просування медичних бізнесів у власній агенції цифрового маркетингу iLION digital.
Для мене лідерство це — відсутність право на слабкість.
Не треба боятися великих бюджетів, чи бюджетів, які здаються великими. Треба боятися несвідомого, неконтрольованого використання цих бюджетів.
У подкасті обговорюються такі теми:
Шановні читачі блогу та глядачі подкастів, дякуємо, що були з нами цей рік. Проєкт «Відверто про медичний бізнес» продовжить роботу й в 2025-му. Без перерви на рекламу. Тож не перемикайтеся! А ще краще, підписуйтеся на ютюб-канал DOC.UA, щоб не пропустити нові випуски подкастів та бути в курсі тенденцій ринку приватної медицини України.