Що насправді означає «здоровий мікробіом»

Слово «мікробіом» сьогодні  часто трапляється у статтях про правильне харчування, на пакованнях продуктів і навіть у рекламі косметики. Але що воно насправді означає і як мікробіом впливає на наше самопочуття?

Статтю підготовлено за підтримки ТМ Активіа.

Мікробіом простими словами

У тілі людини міститься більше бактеріальних клітин, ніж власних. Усередині нас живе численна популяція мікроорганізмів — ціла мікробна екосистема, або, як її називають, мікробіом. І в кожного вона унікальна — у світі немає двох людей з однаковими мікробіомами.

Найбільший мікробіом нашого тіла — кишковий. Він складається переважно з бактерій, які допомагають перетравлювати їжу, синтезувати вітаміни, підтримувати імунітет і навіть впливають на настрій.

Кишківник і самопочуття

Мікробіом можна уявити як добре збалансовану екосистему. Якщо корисних бактерій достатньо, організм працює злагоджено: їжа краще засвоюється, енергії більше, імунітет міцніший. До того ж кишкова мікрофлора перешкоджає надмірному розмноженню шкідливих мікроорганізмів.

Якщо баланс порушується, виникають проблеми з травленням, втома, схильність до хвороб і навіть депресія. Кишківник тісно пов’язаний із нервовою системою. Саме тому розлади травлення можуть супроводжуватися дратівливістю та проблемами зі сном. І навпаки — коли мікробіом у нормі, це позначається на настрої та життєвих силах.

Як харчові звички впливають на мікробіом

Мікробіом чутливо реагує на те, що ми їмо щодня, зокрема на сніданок. Швидкі перекуси, надлишок цукру й брак клітковини виснажують корисні бактерії. Натомість збалансований раціон, що включає ферментовані та пробіотичні продукти, достатню кількість овочів, фруктів і клітковини допомагає кишківнику й зміцнює здоров’я загалом.

Погляньте, як два різних сценарії ранку можуть суттєво вплинути на роботу нашого кишківника:

Активіа

Формувати здоровий мікробіом можна щодня, і для цього не потрібні радикальні зміни. Додайте до раціону продукти, багаті на клітковину та пробіотики, пийте достатньо води й обмежуйте надлишок цукру.
Активіа — приклад продукту, що підтримує мікробіом завдяки вмісту корисних пробіотичних бактерій. Це смачний спосіб подбати про власний комфорт і легкість.

Підтримуючи баланс кишкової флори, ви зміцнюєте енергію, імунітет і навіть настрій. Адже гарне самопочуття починається зсередини! Дізнайтеся більше про підтримку здорового мікробіому на сайті Activia.