У новому матеріалі ми розповідаємо історію InWhite — компанії, яка вже 10 років створює стильний медичний одяг в Україні та продає його у десятках країн світу. Засновник бренду, Павло Астахов, поділився досвідом розвитку бізнесу, розкрив цифри компанії та чесно розповів про головні виклики франчайзингу.
Павло Астахов — засновник, власник і CEO українського виробника медичного одягу InWhite. Уже понад 10 років він розвиває бізнес у сфері виробництва медичного одягу, доводячи, що робота медиків може бути не лише професійною, а й стильною.
Під його керівництвом компанія створює сучасний одяг для працівників медицини та індустрії краси, відшиваючи його на власних фабриках в Україні.
InWhite сьогодні — це міжнародна мережа, яка:
Місія Павла — виробляти в Україні та просувати українське за кордоном.
Компанія InWhite була заснована 10 років тому й сьогодні є одним із лідерів українського ринку медичного одягу. За цей час бренд виріс у потужний міжнародний бізнес із власним виробництвом і розгалуженою мережею магазинів.
InWhite — це вже не просто бренд, а велика бізнес-машина з відбудованими процесами. Операційно компанія здатна працювати без залучення власника, але стратегічні рішення досі приймає особисто Павло Астахов.
InWhite сьогодні — це міжнародна компанія з власним виробництвом, мережею магазинів та дистрибуцією у десятках країн. Але постає ключове питання: як вдається так швидко масштабувати бізнес?
Один із головних інструментів розвитку бренду став саме франчайзинг. Це дозволило InWhite виходити на нові ринки, зберігаючи при цьому якість продукту та цінності компанії. І тут важливо зрозуміти, що франшиза — це не лише про бренд, а насамперед про людей, які беруть на себе відповідальність за бізнес у конкретній країні.
Історія франшизного напрямку InWhite розпочалася у 2018 році з відкриття першої точки в Румунії. Ініціатива вийшла від знайомого Павла Астахова, чия дружина була родом із цієї країни.
«Я одразу попередив: це твоя зона відповідальності. Я відповідаю за бренд і продукт, ділюся напрацюваннями, але результат залежить від тебе», — пригадує Павло.
Цей підхід спрацював: франшиза в Румунії працює вже шість років і залишається однією з найуспішніших у мережі.
Часто підприємці сприймають франшизу як легкий спосіб заробітку. Однак Астахов наголошує:
«Єдина франшиза, яка може працювати повністю без залучення власника — це McDonald's. В усіх інших випадках власник має активно брати участь у розвитку бізнесу».
InWhite регулярно стикається з тим, що франшизи не завжди встигають за динамікою компанії. Якщо сам бренд постійно змінюється, запускає нові продукти та адаптується до викликів війни, то в Європі умови стабільні, і партнери працюють у «комфортному режимі». Це створює розрив між головною компанією і франчайзі.
Франшиза передбачає:
Щотижня відбуваються дзвінки з партнерами щодо результатів і показників. При цьому певна адаптація під локальний ринок є неминучою:
«Те, що важливо для українця, може бути зовсім не потрібне для румуна чи узбека. Ми контролюємо стандарти, але завжди враховуємо місцеву специфіку», — пояснює Павло.
Не всі франшизи виявилися успішними. Досвід в Ізраїлі та Болгарії показав: якщо партнер не розуміє локальний ринок або не має достатньої залученості, бізнес не працюватиме.
Тому зараз InWhite продає франшизу лише місцевим підприємцям або тим, хто живе в країні щонайменше 5 років. Павло відверто зізнається:
«Українці, які виїхали через війну і шукають бізнес за кордоном, часто хочуть відкрити франшизу. Але ми таким заявкам відмовляємо. Бо це не працює без глибокого розуміння місцевої культури та ринку».
Масштабування — це завжди ризик, особливо на міжнародних ринках. Тому Павло радить спочатку зміцнювати позиції в Україні:
«Ми всі мріємо про Європу. Але поки ми думаємо, як завоювати ринки Чехії чи Іспанії, наші конкуренти займають місце тут. Розвивайте бізнес вдома — і вже потім виходьте за кордон».
Розмова з Павлом Астаховим вийшла значно ширшою, ніж просто про франшизи. У подкасті він ділиться:
А ще Павло відверто розповідає про власні помилки, плани та навіть пояснює, чому хоче прожити 100 років.
Усе це — у повному випуску DOC.UA podcast. Не пропустіть, адже в кінці на вас чекає особливий подарунок від Павла Астахова.